Ashia zaprasza do stołu. Rodzinne przepisy z Indii i nie tylko - Ashia Ismail-Singer - recenzja




Książka „Ashia zaprasza do stołu. Rodzinne przepisy z Indii i nie tylko” przyciąga wzrok złotymi napisami na czarnym tle. Na wstępie autorka opowiada trochę o sobie i swojej rodzinie. Pisze, że książka ta powstawała przez 8 lat! Ashia jest imigrantką, mieszkała najpierw w Malawi w Afryce, później w Wielkiej Brytanii, a w końcu w Nowej Zelandii. Od zawsze lubiła gotować i kocha dobre jedzenie. Jej pasja rozwijała się od dzieciństwa i ukoronowaniem jej jest właśnie ta książka kucharska.

Na początku znajdujemy spis produktów niezbędnych w spiżarni, czyli przyprawy tj. chili, czosnek, imbir, paprykę, odpowiedni ryż, masło itd. Następnie potrawy zostały podzielone na działy: Coś do podjadania, Lekkie lunche, Dania główne i Dodatki. Każde przedstawione danie ilustrowane jest fotografią, na której wygląda smakowicie. Przepisy podane są przejrzyście, po lewej stronie podana mamy listę składników, a po prawej krótki opis, mamy też podany czas przyrządzania i ilość porcji.

Książka jest bardzo starannie wydana. Sztywna oprawa, większy format i przepiękne zdjęcia, które sprawiają, że je się dosłownie oczami przedstawione potrawy. Prawie czujemy zapach kardamonu, curry czy szafranu. A autorka udowadnia w niej, że kuchnia indyjska nie musi być skomplikowana. Wiele potraw łatwo przyrządzić w domu.

Polecam nie tylko miłośnikom indyjskiej kuchni, ale wszystkim poszukiwaczom dobrych, zdrowych, ciekawych i czasem egzotycznych smaków.





M.J.







Książka wydana przez



Komentarze